نام علمی: Rhus coriaria خانواده گیاهی: Anacardiaceae
نام انگلیسی: Sumach
مشخصات:
گیاه سماق به صورت درختچه یا درختهای کوچک و به ارتفاع ۳-۵ متر میباشد
که ساقه یا تنه متعدد، دارای شاخه های فراوان و منشعب به رنگ متمایل به
سفید است. برگ سماق مرکب شانهای بوده و از ۵-۷ جفت برگچه پوشیده از کرک و
بدون دمبرگچه، بیضی با دندانه های نامنظم در حاشیه، روی برگ سبز مات و زیر
برگ روشنتر و در پائیز برگها سرخ و یا حنایی میشود وهر برگچه آن در حدود
۳-۷ سانتیمتر طول دارد. گل بسیار کوچک، سبز فام، نر- ماده و تک جنس، مجتمع
در خوشه های مرکب، انتهایی و متراکم و حنایی رنگ است و در حدود ۱۰
سانتیمتر طول دارد. میوه سماق به صورت شفت کرکدار، مدور، قلوهای شکل و
نافدار که رسیده آن به رنگ سبز متمایل به زرد و یا قرمز رنگ میباشد.
قسمتهای مورد استفاده: غلاف خشک میوه و برگها
مواد موثره:تانن، موم، میریستین، آنتوسیانین
خواص: قابض، مدر، پایین آورنده قند خون، مدر، جلوگیری از خونریزی
کاربرد:
استفاده بسیار زیاد از این گیاه در نقاط مختلف جهان به عنوان یکی از
چاشنیهای سالم غذا باعث شده تا تحقیقات وسیعی بر روی آن صورت گیرد. املاح و
مواد بسیار متنوع سماق حاکی از ارزش غذایی و دارویی آن است. سماق بهبود
دهنده زخمها، بند آورنده خون، ضد اسهال و درمانکننده اسهال خونی است که
این اثرات مربوط به تاننها و ترکیبات فنلی آن است. کاهش دهنده قند خون: در
مورد این خاصیت سماق تاکنون پژوهشهای کمی انجام گرفته و نتایج فعلی نشان
میدهد که از طریق مهار آنزیم آلفا آمیلاز این عمل صورت میگیرد. آلفا
آمیلاز مسؤول شکستن قندهای سنگین و تبدیل به قندهای ساده است و مهار آن از
این عمل جلوگیری میکند و نیز تحمل بیماران دیابتی را نسبت به گلوکز افزایش
میدهد. این اثرات مربوط به فلاونوئیدها و ترپنوئیدهای موجود در سماق
میباشد. کاهش دهنده اسید اوریک: پژوهشها نشان میدهد که
این گیاه
به صورت غیر رقابتی آنزیم زانتاتن اکسیداز را مهار کرده و از این طریق باعث
کاهش اسید اوریک خون در بیماران مبتلا به نقرس میشود. ضدمیکروب: سماق
دارای اثر ضد میکروبی قوی بر روی تعداد زیادی از میکروارگانیسمهای خطرناک و
بیماریزاست. این امر مربوط به پلی فنل ها و ترکیبات فلاونوئیدی است که بر
طیف وسیعی از میکروبهای گرام مثبت و منفی مؤثرند. آنتی اکسیدان:
پژوهشهای سالهای اخیر بر روی تعدادی از سماقها نشان داده که این ماده
دارای خاصیت آنتی اکسیدانی قوی و خنثی کننده رادیکالهای آزاد و همچنین
اثرات ضد سرطانی قابل توجهی است. خواص مهم دیگر سماق که مورد مطالعه و
تأیید قرار گرفته است، عبارتند از: ضد ویروس، ضد قارچ، ضد التهاب، ضد
موتاژن، ضد سرطان و ضد مالاریا (در بعضی گونهها).
ملاحظات ایمنی: هیچگونه عوارض سوءجانبی یا تداخل دارویی گزارش نشده است.
آمادهسازی
و مقدار مورد مصرف: پوست ریشه به مقدار ۱ تا ۲ گرم و برگ و میوه به مقدار ۵
تا ۱۰ گرم روزی ۳ بار به صورت دمکرده مصرف شود.
- ۹۵/۰۸/۱۶